12.03.2020

Czy dietą można powstrzymać wypadanie włosów?

Jeśli zmagamy się z nadmiernym wypadaniem włosów kluczową kwestią jest znalezienie przyczyny problemu. Może być to stres, niedobory witamin i składników mineralnych (m.in.żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego), niedoczynność tarczycy, anemia, zaburzenia gospodarki hormonalnej, infekcje wirusowe i bakteryjne, utajone nadwrażliwości pokarmowe, choroby takie jak cukrzyca, łysienie plackowate, zespół policystycznych jajników. Nadmierne wypadanie włosów to problem, który dotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Fizjologicznie każdego dnia tracimy od 50 do 100 włosów. Jeśli ilość wypadających włosów jest większa już o łysieniu, które dotyczy włosów na głowie, aczkolwiek nie wszystkie jej obszary są mu podatne w jednakowym stopniu. Utrata włosów może być przejściowa, np. po ciąży lub w wyniku odchudzania się lub trwała, np. w wyniku łysienia bliznowaciejącego. Ze względu na objęty problemem obszar utrata włosów może obejmować ograniczoną powierzchnię głowy (np. w łysieniu plackowatym) lub mieć charakter rozlany, jak to jest z reguły w łysieniu androgenowym kobiet.

Dlaczego łysiejemy?

Najczęstszą postacią łysienia dziedzicznego jest łysienie androgenowe, spowodowane wrodzoną nadwrażliwością mieszków włosowych na działanie dihydrotestosteronu (DHT). Problem ten może dotyczyć nawet 50% mężczyzn i kobiet po 50 roku życia. Za nadmierne wypadanie włosów odpowiada duża liczba genów więc jednoznacznie nie można stwierdzić, czy odziedziczymy po przodkach tendencje do łysienia. Nie tylko genetyka, ale także styl życia, dieta, codzienna pielęgnacja, stres to czynniki, które mogą przyczyniać się do przyspieszenia schorzenia. U osób z tendencją do łysienia androgenowego dodatkowy stres może przyspieszyć łysienie. Niepokojącym sygnałem odziedziczenia skłonności do łysienia jest łojotok z towarzyszącym łupieżem, odsłaniające się wysokie czoło i zakola. Problem wypadania włosów dotyczy aż 90% kobiet po porodzie i jest to naturalne zjawisko wydłużania fazy wzrostowej włosa podczas ciąży. Odczuwalna utrata włosów ma miejsce ok. 1 – 4 miesiąca po porodzie, najczęściej w 3 – 4 miesiącu. Jest to spowodowane gwałtownym spadkiem poziomu estrogenów i progesteronu. Kobiety karmiące w związku z wyższym poziomem prolaktyny mogą dłużej odczuwać wypadanie włosów do ok. 6mcy.

 

Jaką dietę zastosować?

Należy wdrożyć zbilansowaną odpowiednio do zapotrzebowania kalorycznego, odżywczą dietę przeciwzapalną, bogatą produkty takie jak: ryby morskie, oliwa z oliwek, orzechy, awokado, świeże warzywa i owoce, jaja, mięso, nasiona roślin strączkowych, pestki. Dodatkowo warto zadbać o suplementację witaminą D3 i probiotykami, właściwą pielęgnację i zabiegi skóry głowy.