12.03.2020

Dieta w chorobach układu krążenia

Pierwszą przyczynę przedwczesnych zgonów w Polsce i na świecie stanowią choroby układu sercowo-naczyniowego, do których zaliczamy m.in. zawały, udary, nadciśnienie, miażdżycę, niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca, chorobę wieńcową. Głównym czynnikiem ryzyka ich rozwoju są zaburzenia lipidowe, przede wszystkim hipercholesterolemia.

 

Hipercholesterolemia

Hipercholesterolemia jest czynnikiem modyfikowalnym, dlatego kluczowym elementem terapii chorób układu krążenia jest dieta redukująca stężenie najbardziej miażdżyco-twórczej frakcji cholesterolu czyli LDL.

 

 

Jeśli chcesz zmniejszyć swoje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia zastosuj poniższe
modyfikacje żywieniowe:
  • zmniejsz spożycie kwasów tłuszczowych typu trans poprzez ograniczenie do minimum produktów smażonych, słodyczy i sosów zawierających w składzie częściowo utwardzone kwasy tłuszczowe
  • zmniejsz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych poprzez ograniczenie tłustych produktów odzwierzęcych takich jak podroby, pasztety, parówki, sery żółte, pleśniowe, masło, smalec, olej kokosowy, palmowy
  • zwiększ spożycie błonnika poprzez spożywanie większej ilości warzyw (ok. 200g dziennie), owoców (ok. 200g dziennie) i produktów pełnoziarnistych
  • zmniejsz spożycia cholesterolu poprzez ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego
  • ogranicz spożycie soli do <5g/d poprzez rezygnację z dosalania, ograniczenie słonych przekąsek, marynat, wędlin
  • zwiększ spożycie tłuszczów nienasyconych, które występują w olejach, orzechach, pestkach, tłustych rybach
  • zmniejsz spożycie cukrów prostych przez ograniczenie spożycia słodyczy
  • ogranicz spożycie napojów alkoholowych do 20g etanolu na dobę u mężczyzn i 10g na dobę u kobiet.