Czy istnieje związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwościami naszego mózgu? Jakich składników dostarczyć w diecie, aby wspomagać sprawność umysłu?
Brak koncentracji, problemy ze snem, utrzymanie stanu skupienia, przygnębienie mogą być skutkami złego odżywiania się. Nadmiar kalorii, przejadanie się, zbyt dużo kwasów tłuszczowych trans, kwasów omega-6, brak regeneracji i ruchu prowadzi do stanów zapalnych, dlatego ważne jest stosowanie odpowiedniej kaloryczności i aktywności fizycznej.
Produkty roślinne zawierające błonnik pomagają utrzymać prawidłową mikroflorę, a ona odpowiada za prawidłową produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Brak serotoniny wiąże się z bezsennością, rozdrażnieniem i obniżonym nastrojem. Serotonina powstaje w wyniku przemian aminokwasów więc ważne jest również dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości białka. Podobnie melatonina – hormon odpowiedzialny za zasypianie. Z kolei brak odpowiedniej ilości snu wiąże się częściej z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej i otyłością.
Chcesz poprawić swoją dietę?
- ogranicz spożycie produktów wysoko przetworzonych, bogatych w tłuszcze trans i cukier, aby minimalizować stany zapalne,
- zbilansuj kaloryczność diety adekwatnie do aktywności fizycznej,
- zwiększ spożycie antyoksydantów poprzez świeże owoce, warzywa, przyprawy działających przeciwzapalnie,
- wybieraj produkty zawierające kwasy omega-3 – orzechy, ryby, które wpływają na pracę mózgu,
- zwiększ ilość produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik, co reguluje mikroflorę jelitową,
- spożywaj odpowiednią ilość białka włączając do diety zboża, mięso, jaja, strączki, ryby aby zapewnić podaż tryptofanu, który jest niezbędny do syntezy melatoniny i serotoniny.