Jeszcze parę lat temu stanowił niszowy sposób żywienia. Wegetarianizm, bo o nim mowa, co roku zyskuje coraz większe zainteresowanie tak jak i jego następca – weganizm.
Jednak, choć mówi się o nich w Polsce coraz więcej, wegetarian i wegan mamy dalej znikomy procent. Znacznie popularniejszą formą zastosowania tej diety jest fleksitarianizm czyli swoisty kompromis, w którym staramy się jak najbardziej ograniczyć produkty odzwierzęce w diecie bez całkowitego z nich rezygnowania. Rezygnacja z mięsa i ograniczanie nabiału, zwłaszcza jeśli nie zostaną właściwie zastąpione innymi produktami, mogą wywołać w organizmie niedobory, które będą wymagały suplementacji. Dotyczą one np: witaminy B12 i D3, ale czasami obejmują także inne składniki jak np.: kolagen czy kwasy Omega. Jeśli nie wiesz jak prawidłowo skomponować dietę ograniczającą mięso i jak uzupełniać niedobory makro i mikroskładników z pomocą przychodzą specjaliści z platformy o zdrowym stylu życia 4yh.pl.