25.10.2020

Naturalne wspomaganie odporności

Czosnek, miód, probiotyki, sok z czarnego bzu, imbir, żeń-szeń, witaminy, minerały? Które z nich tak naprawdę warto stosować? Czy można wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed zakażeniami?

Na pewno warto zadbać o podstawy takie jak zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, sen i redukcja stresu.

Choroby takie jak otyłość, miażdżyca, PCOS, cukrzyca, astma, niewyleczone infekcje, palenie papierosów wiążą się z przewlekłym stanem zapalnym organizmu. Brak snu czy przemęczenie osłabia reakcje układu odpornościowego i hormonalnego. Nieprawidłowa dieta wpływa na niedobory witaminowo-mineralne co również osłabia układ odpornościowy, a nieprawidłowa mikroflora organizmu nie stanowi bariery dla szkodliwych drobnoustrojów.

Nieprawidłowa dieta prowadzi do dysfunkcji układu odpornościowego. Do najczęstszych błędów należą nadmiar rafinowanych cukrów, soli, tłuszczów trans, tłuszczów odzwierzęcych, przetworzonego mięsa przy jednoczesnym niskim spożyciu błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów. Sam nadmiar tkanki tłuszczowej w ciele wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym. Stąd zalecenia aby normalizować masę ciała i zadbać o zbilansowanie diety. Na częstotliwość infekcji i oporność organizmu wpływa niedobór takich składników jak: witaminy A, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niezbędne aminokwasy, miedź, żelazo, selen. Składniki te można dostarczyć spożywając niskoprzetworzone produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce, orzechy, nasiona, strączki, przyprawy oraz niewielkie ilości mięsa i ryb. Taka dieta wpływa jednocześnie na pozytywny rozwój mikroflory jelitowej. Wysokie spożycie warzyw i owoców (2/3 objętości posiłków) w związku z wysoką zawartością antyoksydantów i witamin wykazuje efekty przeciwzapalne i obniża stężenie CRP (marker stanu zapalnego). Podobną funkcję pełnią również produkty bogate w błonnik – oprócz warzyw i owoców również produkty zbożowe pełnoziarniste i strączkowe. Uważne i powolne jedzenie wpływa na ilość zjedzonego pożywienia i glikemię poposiłkową, łagodząc stan zapalny. Należy zadbać również o dostateczną ilość płynów unikając jednocześnie spożycia napojów słodzonych i alkoholu.

Mikroflora jelitowa jest istotnym elementem układu odpornościowego, a dieta wpływa na jej rozwój i funkcje. Korzystną mikroflorę można stymulować poprzez:

– dietę bogatą w błonnik pokarmowy,

– ograniczenie spożycia cukrów prostych (słodycze), tłuszczów nasyconych (tłuszcze odzwierzęce, tłuszcz kokosowy, palmowy), alkoholu, produktów wysokoprzetworzonych, odzwierzęcych

– suplementację witaminą D3.

 

Podsumowując do wspomagaczy odporności należą:

– witamina D3 (2-5 tys IU w zależności od poziomu we krwi), C, E, A i Betakaroten

– mikroelementy – selen (55-200mg/d), cynk (30mg/d przez 14 dni), żelazo

– kwasy omega 3 obecne w tłustych rybach morskich, olejach tłoczonych na zimno, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia, konopii

– antyoksydanty obecne w warzywach, owocach, kakao, herbacie i przyprawach – zwłaszcza – kurkuma, cynamon, oregano, imbir

– probiotyki

– czosnek – 4 g 2-3 razy dziennie aby osłabić infekcję i skrócić czas jej trwania

– miód i propolis

-colostrum

– żeń-szeń

– Ashwaghanda

-czystek

– traganek błoniasty

– jeżówka

– aloes

– owoce maliny i aronii

-kozieradka

– wiesiołek.

Warto wybrać maksymalnie kilka z nich do regularnego stosowania.

Oprócz nieprawidłowej diety podatność na infekcje oraz ich cięższy przebieg może być konsekwencją stresu i podwyższonego poziomu kortyzolu.

Ważny jest również sen. Jakość snu, wypoczywanie w całkowitej ciemności i ciszy wpływa na wydzielanie melatoniny, która odpowiada za mniejszą zapadalność na infekcje.                 Do wypoczynku i regeneracji zalecane jest 7h nieprzerywanego snu. Brak regeneracji zwiększa średnio 5-krotnie zapadalność na infekcje.

Częstość infekcji obniża, a w przypadku ich wystąpienia skraca czas trwania regularna i umiarkowana aktywność fizyczna. Zwiększona ilość komórek układu odpornościowego utrzymuje się we krwi nawet do 3 h po wysiłku.

Dla prawidłowego działania układu odpornościowego  zasadnicze znaczenie mają wszystkie składowe zgodnie z powyższym – dieta, aktywność fizyczna, redukcja stresu i poprawa jakości snu.