Czy można pokryć zapotrzebowanie na witaminę D dietą?
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (np. 35 μg) należałoby spożyć 100g węgorza, ok. 600g makreli, 3,5 kg dorsza, 20 jaj – co jest irracjonalne z punktu widzenia zawartości pozostałych wartości odżywczych (np. tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu).
Witamina D
Wit D w przeciwieństwie do pozostałych witamin może być wytwarzana w istotnych ilościach w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W Polsce niestety przez większość roku kąt padania promieni słonecznych jest zbyt niski więc produkcja skórna witaminy D jest wówczas niemożliwa. Produkcja witaminy D przez skórę zależy od Twojego wieku, pory roku, pory dnia, ilości promieni słonecznych docierających do skóry, stosowania kremów z filtrem, czynników środowiskowych (smog, mgła), zawartości melaniny w skórze. W Polsce jest to możliwe jedynie w okresie od ostatniego tygodnia kwietnia do pierwszego tygodnia września. Wówczas wystarczy 15 minut ekspozycji na słońce w godzinach 10 – 15, przy odsłoniętym 18% ciała. W tym czasie możliwe jest wytworzenie ekwiwalentu 5000 – 10000 IU witaminy D, a przedawkowanie w ten sposób jest niemożliwe. Produkcję skórną witaminy D mogą jednak uniemożliwiać używane kremy z filtrem UV, zachmurzenia lub smog. Dlatego mimo racjonalnej diety zalecana jest suplementacja tą witaminą. W celu ustalenia jak organizm jest odżywiony witaminą D stosuje się badanie stężenia we krwi jej metabolitu: 25-hydroksywitaminy D, w skrócie 25(OH)D. Za stężenie optymalne uważa się 30 – 50 ng/ml.