7.02.2022

Niedobory witaminy D sięgają 70% społeczeństwa…

Czy można pokryć zapotrzebowanie na witaminę D dietą?

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (np. 35 μg) należałoby spożyć 100g węgorza, ok. 600g makreli, 3,5 kg dorsza, 20 jaj – co jest irracjonalne z punktu widzenia zawartości pozostałych wartości odżywczych (np. tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu).

Witamina D

Wit D w przeciwieństwie do pozostałych witamin może być wytwarzana w istotnych ilościach w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W Polsce niestety przez większość roku kąt padania promieni słonecznych jest zbyt niski więc produkcja skórna witaminy D jest wówczas niemożliwa. Produkcja witaminy D przez skórę zależy od Twojego wieku, pory roku, pory dnia, ilości promieni słonecznych docierających do skóry, stosowania kremów z filtrem, czynników środowiskowych (smog, mgła), zawartości melaniny w skórze. W Polsce jest to możliwe jedynie w okresie od ostatniego tygodnia kwietnia do pierwszego tygodnia września. Wówczas wystarczy 15 minut ekspozycji na słońce w godzinach 10 – 15, przy odsłoniętym 18% ciała. W tym czasie możliwe jest wytworzenie ekwiwalentu 5000 – 10000 IU witaminy D, a przedawkowanie w ten sposób jest niemożliwe. Produkcję skórną witaminy D mogą jednak uniemożliwiać używane kremy z filtrem UV, zachmurzenia lub smog. Dlatego mimo racjonalnej diety zalecana jest suplementacja tą witaminą. W celu ustalenia jak organizm jest odżywiony witaminą D stosuje się badanie stężenia we krwi jej metabolitu: 25-hydroksywitaminy D, w skrócie 25(OH)D. Za stężenie optymalne uważa się 30 – 50 ng/ml.

Obniżone stężenie witaminy D zwiększa zachorowalność na jednostki chorobowe takie jak:
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca tętnic kończyn dolnych,
  • choroba wieńcowa,
  • niewydolność serca
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • stwardnienie rozsiane,
  • cukrzyca typu 1,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • astma oskrzelowa,
  • nowotwory sutka, prostaty, jelita grubego.
Jeśli chcesz uniknąć negatywnych konsekwencji systematycznie stosuj suplementację witaminą D3.

Rekomendowane dawki suplementacji dla osób zdrowych dorosłych wynoszą 800 – 1000 IU/dobę.
Seniorzy  powyżej 65 r.ż. powinni stosować dawki 800–2000 IU/dobę, seniorzy powyżej 75 r.ż. – 2000–4000 IU/dobę. Większe dawki zalecane są dla osób z otyłością i mogą sięgać 8000 IU/dobę.
Górne dopuszczalne dawki uważane za bezpieczne dla osób zdrowych wynoszą:

  • dla noworodków i niemowląt: 1000 IU/dzień
  • dla dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
  • dla młodzieży w wieku 11–18 lat, dorosłych i seniorów: 4000 IU/dzień
  • dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią: 1500-2000 IU/dzień

W celu ustalenia właściwej dawki suplementacji najlepiej sprawdzić jak organizm jest odżywiony witaminą D poprzez badanie stężenia we krwi jej metabolitu: 25-hydroksywitaminy D, w skrócie 25(OH)D.