Bigos wegetariański z pieczarkami i tofu

Nietypowy bigos….ale warto spróbować, ponieważ na pewno pozytywnie zaskoczy smakiem a dodatkowo wartościami odżywczymi.

KcalProteinFatCarbohydrates
38319,822,632,2
Składniki:
  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 700g pieczarek
  • 4 opakowania tofu naturalnego (480g)
  • 1 cebula (100g),
  • 8 łyżek oleju rzepakowego (80g),
  • Przyprawy: Sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do kurczaka, opcjonalnie kminek
Przygotowanie

Kapustę przepłukać, posiekać, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 2h), dodać liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, majeranek i opcjonalnie kminek. Na połowie oleju rzepakowego podsmażyć cebulę i pieczarki. Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojone w kosteczkę tofu z przyprawami (np. przyprawą do kurczaka, wówczas bardziej imituje mięso). Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej podsmażone pieczarki, cebulkę i tofu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kaloryczność 1 porcji to 383 kcal