Składniki:
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 700g pieczarek
- 4 opakowania tofu naturalnego (480g)
- 1 cebula (100g),
- 8 łyżek oleju rzepakowego (80g),
- Przyprawy: Sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do kurczaka, opcjonalnie kminek
Kapustę przepłukać, posiekać, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 2h), dodać liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, majeranek i opcjonalnie kminek. Na połowie oleju rzepakowego podsmażyć cebulę i pieczarki. Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojone w kosteczkę tofu z przyprawami (np. przyprawą do kurczaka, wówczas bardziej imituje mięso). Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej podsmażone pieczarki, cebulkę i tofu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kaloryczność 1 porcji to 383 kcal