Brownie z buraczkami (10 porcji)

Porcja warzyw pod przykrywką brownie… Na takie słodkości jest miejsce w zbilansowanym menu

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
23091032
Na takie słodkości jest miejsce w zbilansowanym menu
Składniki:
• 200 g ugotowanych buraków (2 średniej wielkości sztuki),
• 3 jaja,
• 100g dowolnych owoców suszonych (suszone daktyle, śliwki lub rodzynki),
• 120 ml (pół szklanki) mleka kokosowego,
  110g (1/2 szklanki) wypłukanej z zalewy czerwonej fasoli konserwowej
•  30g (3 łyżki) kakao,
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
• 2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę,
• dodatki – ulubione orzechy np. włoskie (60g), opcjonalnie syrop daktylowy dla uzyskania większej słodkości – 3 łyżki
Przygotowanie

Buraki gotujemy, studzimy i blendujemy na puree. Płatki owsiane blendujemy blenderem z ostrzem S, aby uzyskać mąkę owsianą. Blendując dalej dodajemy przyprawę do piernika lub cynamon, kakao, mleczko kokosowe, buraki, rodzynki lub inne owoce suszone (daktyle, śliwki), syrop daktylowy, jaja i całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy ok godziny w 180 C. Podajemy po wystudzeniu. Takie ciasto może znaleźć się nawet w diecie osób z chorobami układu krążenia