Burgery z buraka i czerwonej fasoli (Przepis na 8 burgerów)

Fasola to źródło białka roślinnego, wielu minerałów i witamin z grupy B. Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów jest polecana w diecie przeciwmiażdżycowej. Fasola ma niski indeks glikemiczny więc jest zalecana również w diecie cukrzyka.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
160104,321,9
Składniki:
  • 1 średni burak czerwony (100g),
  • 1 puszka fasoli czerwonej (220g),
  • 1/4 cebuli czerwonej (25g),
  • 1/4 szkl płatków owsianych (30g),
  • 2 ząbki czosnku (10g),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10g),
  • 3 łyżki nasion słonecznika  (30g),
  • Przyprawy: Sól, oregano, bazylia, cząber, cebula, tymianek, chili.

Sos czosnkowy:

  • Jogurt grecki 200g,
  • czosnek w proszku,
  • sól

Dodatki: bułka, ulubione warzywa – ogórek kiszony, sałata, pomidor

Przygotowanie

Fasolę odsączyć z zalewy, zmiksować, dodać ugotowane buraki, pokrojoną cebulę, olej, czosnek i dalej miksować. Wymieszać z płatkami owsianymi, słonecznikiem i przyprawami. Z masy formować kotlety i układać je na blaszce posmarowanej olejem. Piec w 180 st  ok 30 minut. Po 15 min przewrócić kotlety na drugą stronę

Jogurt grecki doprawić, solą i czosnkiem.

Kotlety podawać z bułką, sałatą, warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kaloryczność 1 „kotleta” bez bułki to 160kcal.