Składniki:
- 1 średni burak czerwony (100g),
- 1 puszka fasoli czerwonej (220g),
- 1/4 cebuli czerwonej (25g),
- 1/4 szkl płatków owsianych (30g),
- 2 ząbki czosnku (10g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 3 łyżki nasion słonecznika (30g),
- Przyprawy: Sól, oregano, bazylia, cząber, cebula, tymianek, chili.
Sos czosnkowy:
- Jogurt grecki 200g,
- czosnek w proszku,
- sól
Dodatki: bułka, ulubione warzywa – ogórek kiszony, sałata, pomidor
Przygotowanie
Fasolę odsączyć z zalewy, zmiksować, dodać ugotowane buraki, pokrojoną cebulę, olej, czosnek i dalej miksować. Wymieszać z płatkami owsianymi, słonecznikiem i przyprawami. Z masy formować kotlety i układać je na blaszce posmarowanej olejem. Piec w 180 st ok 30 minut. Po 15 min przewrócić kotlety na drugą stronę
Jogurt grecki doprawić, solą i czosnkiem.
Kotlety podawać z bułką, sałatą, warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kaloryczność 1 “kotleta” bez bułki to 160kcal.