Składniki:
- 3,5 szklanki sezamu (500g )
- 5 łyżek miodu (125g)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (32g)
- 3 łyżki migdałów (45g)
- wanilia (opcjonalnie)
Sezam podprażyć na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ok 10-15 min potrząsnąć blaszką lub przemieszać, aby ziarenka uprażyły się równomiernie, piec dalej jeszcze ok 10 min. Po wystudzeniu sezam zblendować na miazgę. Dodać miód i tahini. Wymieszać składniki, można ugnieść je dłonią aż masa zacznie się kleić. Dodać migdały. Masę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, ugnieść palcami. Schłodzić przed podaniem ok 2 h w lodówce.
Przepis na 30 porcji.
Kaloryczność 1 porcji to 133kcal