Chałwa z migdałami

Na takie słodycze jest miejsce nawet na diecie. Sezam zawiera tłuszcze nienasycone – omega 3, omega 6 i omega 9 i pozytywnie wpływa na lipidogram – obniża poziom cholesterolu LDL a podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest również cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i błonnika.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
1333,911,56
Składniki:
  • 3,5 szklanki sezamu (500g )
  • 5 łyżek miodu  (125g)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (32g)
  • 3 łyżki migdałów (45g)
  • wanilia (opcjonalnie)
Przygotowanie

Sezam podprażyć na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ok 10-15 min potrząsnąć blaszką lub przemieszać, aby ziarenka uprażyły się równomiernie, piec dalej jeszcze ok 10 min. Po wystudzeniu sezam zblendować na miazgę. Dodać miód i tahini. Wymieszać składniki, można ugnieść je dłonią aż masa zacznie się kleić. Dodać migdały. Masę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, ugnieść palcami. Schłodzić przed podaniem ok 2 h w lodówce.
Przepis na 30 porcji.

Kaloryczność 1 porcji to 133kcal