Ciasteczka dyniowe (15 sztuk)

Dynia charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością witamin i składników mineralnych a niską kalorycznością, dlatego warto włączyć ją do diety zwłaszcza w sezonie jesiennym.

KcalProteinFatCarbohydrates
1202,5616,5
Składniki:
  • ¼ małej dyni (200g – ok 1 szkl miąższu)
  • 1 szkl mąki  (125g) (dowolnego rodzaju – pszennej, pełnoziarnistej lub bezglutenowej)
  • ¾ szkl płatków owsianych górskich (80g)
  • 7 płaskich łyżeczek masła (70g) (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
  • ½ szkl cukru brązowego (100g) lub 3 łyżki ksylitolu (30g)
  • ½ łyżeczki sody (2g)
  • ½ cynamonu (2g)
  • 1 szkl bakalii (100g) – posiekane migdały (50g)  i żurawina lub suszone morele (50g)
  • po szczypcie soli i gałki muszkatołowej lub imbiru
Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 st. Dynię pokroić na kilka części, usunąć pestki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40min (jeśli dynia jest duża należy wydłużyć czas pieczenia do 1 h). Łyżką wydrążyć miąższ  i zmiksować. Odmierzyć potrzebną ilość, resztę można przechować w lodówce lub zamrozić i wykorzystać do innych potraw.

Masło utrzeć z cukrem i puree dyniowym, dodać mąkę, płatki i przyprawy, wsypać bakalie i wymieszać. Układać łyżką na blaszce wyłożonej papierem. Piec 10-15 min w temp 180 st.

Kaloryczność 1 ciasteczka to 120kcal