Ciasteczka owsiane z bananem i migdałami (10 sztuk)

Ze względu na zawartość błonnika rozpuszczalnego płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu i chronią przed nowotworami jelita grubego. Niski indeks glikiemiczny zachęca do stosowania ich nawet w diecie cukrzyka. Dodatkowo znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
802,42,712,3
Składniki:
  • 1 banan (120g )
  • 1 jajko  (60g)
  • ¾ szkl płatków owsianych górskich (80g)
  • 2 łyżki migdałów (30g)
  • 3 łyżki żurawiny (36g) (opcjonalnie rodzynki)
  • wanilia (opcjonalnie)
Przygotowanie

Banana zmiksować z jajkiem, dodać płatki owsiane, migdały, żurawinę, ekstrakt wanilii i wymieszać. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć. Ciasteczka należy piec do lekkiego zarumienienia w 180 stopniach około 10-12 minut.
Przepis na 10 porcji.

Kaloryczność 1 ciasteczka to 120kcal