Ciasto Marchewkowe (10 porcji)

Marchewkę zetrzeć na tarce. Orzechy pokruszyć. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon (ewentualnie przyprawę do piernika), wymieszać. Na końcu dodać startą marchewkę i orzechy i całość dokładnie wymieszać.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
1856.5322.78.33
Składniki:
  •    sztuki marchwi (240 g)
  • szklanki mąki pszennej (188 g)
  • 3     jajka (180 g)
  •    łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  •    łyżki ksylitolu (40 g)
  • 1     łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1     łyżeczka sody oczyszczonej (4 g)
  •    garść orzechów włoskich (30 g)
  • 4     łyżki serka twarogowego homogenizowanego waniliowego (100 g)
Przygotowanie

Marchewkę zetrzeć na tarce. Orzechy pokruszyć. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon (ewentualnie przyprawę do piernika), wymieszać. Na końcu dodać startą marchewkę i orzechy i całość dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać ciasto i piec w temp 180 stopni 45-55 min. Serek homogenizowany rozsmarować jako polewę na wystudzonym cieście