Ciasto Marchewkowe (10 porcji)

Marchewkę zetrzeć na tarce. Orzechy pokruszyć. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon (ewentualnie przyprawę do piernika), wymieszać. Na końcu dodać startą marchewkę i orzechy i całość dokładnie wymieszać.

KcalProteinFatCarbohydrates
1856.5322.78.33
Składniki:
  •    sztuki Marchew (240 g)
  • szklanki Mąka pszenna (188 g)
  • 3     Jajka (180 g)
  •    łyżki Olej rzepakowy (40 g)
  •        Ksylitol (40 g)
  • 1     łyżeczka Proszek do pieczenia (4 g)
  • 1     łyżeczka Soda oczyszczona (4 g)
  •    garść Orzecha włoskiego (30 g)
  • 4     łyżki Serek twarogowy homogenizowany waniliowy (100 g)
Przygotowanie

Marchewkę zetrzeć na tarce. Orzechy pokruszyć. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon (ewentualnie przyprawę do piernika), wymieszać. Na końcu dodać startą marchewkę i orzechy i całość dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać ciasto i piec w temp 180 stopni 45-55 min. Serek homogenizowany rozsmarować jako polewę na wystudzonym cieście