Składniki:
- 3 liście białej kapusty (150g)
- 7 pieczarek (140g)
- 3,5 łyżki kaszy gryczanej (35g)
- 3,5 łyżki dzikiego ryżu (35g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (30g)
- ¼ cebuli (25g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
Ryż dziki oraz kaszę ugotuj oddzielnie. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno i razem z pieczarkami podsmaży na rozgrzanej oliwie. Połącz z kaszą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wytnij głąb, ugotuj aż liście będą odchodziły. Zdejmij stopniowo liście i zawijaj w nie farsz. Układaj w garnku, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś delikatnie przez 15min. Koncentrat rozmieszaj z gotowaną wodą i dodaj do gołąbków. Podduś jeszcze kilka minut. Podaj z ugotowanym ryżem dzikim polewając go wytworzonym sosem.