Czy powinniśmy unikać gotowych sosów? Gotowe sosy to rozwiązanie dla zabieganych osób. Umożliwiają przyrządzenie obiadu w 20 min, co dziś czyni je chętnie wybieranym produktem. Warto jednak zwrócić uwagę na ich skład. Jeśli zależy nam na porcji warzyw w postaci sosu to powinny one być wymienione w składzie jako pierwsze. Czasami producent zaznacza nawet ich procentową zawartość. Nie daj się oszukać i unikaj sosów, których skład to głównie zagęstnik w postaci np. skrobi modyfikowanej.
Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- pierś z indyka 500 g (2 piersi)
- ananas w puszce 45 g (5 plastrów)
- olej rzepakowy 20 g, (2 łyżki)
- czosnek surowy 20 g, (4 ząbki)
- papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
- por 100 g, (1 kawałek ok 10 cm)
- marchew 80 g, (1 sztuka)
- passata pomidorowa 240 g, (1 szklanka)
- ryż jaśminowy 300 g (1,5 szklanki suchego ryżu) ( w wersji wege możesz użyć tofu)
- sos sojowy 20 g, (4 łyżeczki)
- miód 50 g, (2 łyżki)
- imbir świeży 5 g, (1 kawałek)
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, opcjonalnie sól