Indyk w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje)

Nie daj się oszukać i unikaj sosów, których skład to głównie zagęstnik w postaci np. skrobi modyfikowanej. Nie potrzebujesz gotowych sosów. Wystarczy kilka składników, aby otrzymać rewelacyjny smak

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
61835,814,786,5

Czy powinniśmy unikać gotowych sosów? Gotowe sosy to rozwiązanie dla zabieganych osób. Umożliwiają przyrządzenie obiadu w 20 min, co dziś czyni je chętnie wybieranym produktem. Warto jednak zwrócić uwagę na ich skład.  Jeśli zależy nam na porcji warzyw  w postaci sosu to powinny one być wymienione w składzie jako pierwsze. Czasami producent zaznacza nawet ich procentową zawartość. Nie daj się oszukać i unikaj sosów, których skład to głównie zagęstnik w postaci np. skrobi modyfikowanej.

Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
  • pierś z indyka 500 g (2 piersi)
  • ananas w puszce 45 g (5 plastrów)
  • olej rzepakowy 20 g, (2 łyżki)
  • czosnek surowy 20 g, (4 ząbki)
  • papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
  • por 100 g, (1 kawałek ok 10 cm)
  • marchew 80 g, (1 sztuka)
  • passata pomidorowa 240 g, (1 szklanka)
  • ryż jaśminowy 300 g (1,5 szklanki suchego ryżu) ( w wersji wege możesz użyć tofu)
  • sos sojowy 20 g, (4 łyżeczki)
  • miód 50 g, (2 łyżki)
  • imbir świeży 5 g, (1 kawałek)
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, opcjonalnie sól

Bardzo dobrym wyborem jest passata pomidorowa jako baza do sosu. Podczas gdy większość antyoksydantów tracimy przy wysokiej temperaturze przyswajalność likopenu (antyoksydant obecny w pomidorach) wzrasta po obróbce termicznej. Jeśli w czasie gotowania ryżu/kaszy/makaronu uda Ci się pokroić i dodać do sosu dodatkowo inne warzywa uczyni on posiłek pełnowartościowym i odżywczym.

Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, starty na tarce imbir, olej rzepakowy, sos sojowy, miód a następnie wymieszać. Można odstawić do lodówki na 2 h lub od razu podsmażyć na patelni. Do smażącego się mięsa dodać po kilku minutach pokrojoną w kosteczkę paprykę, posiekanego pora i startą na tarce marchew. Podlać odrobiną wody i dusić dalej. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego ananasa razem z sokiem oraz passatę, całość wymieszać. Podać na ciepło z ugotowanym ryżem

Kaloryczność 1 porcji to 618 kcal