Leczo z dynią (2 porcje)

Dynia charakteryzuje się niską kalorycznością i jest lekkostrawna.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
53342,713,464,7

Hokkaido, piżmowa czy zwyczajna? Która dynia jest najlepsza do obróbki kulinarnej? Którą użyć  do słodkich wypieków, a którą do dań obiadowych?

W dużym skrócie najczęściej spotykane u nas odmiany to:

  • dynia zwyczajna (polska) ma grubą skórą i delikatny smak, najmniej słodka ze wszystkich odmian przez co nadaje się na pikle, sosy i dodatek do dań wytrawnych z intensywnymi przyprawami jak imbir, gałka muszkatołowa – np. zupa, leczo.
  • dynia Hokkaido – jest dość twarda i ma zbity miąższ, nazywana uniwersalną – nadaje się na kremową zupę, do pieczenia, gotowania na parze
  • dynia piżmowa – ma bardzo cienką skórkę, przez co dość szybko się piecze i łatwo obiera. Ma słodki smak przez co jest wykorzystywana do słodkich wypieków, ale też do zup i gulaszu. Można ją jeść nawet na surowo

Weź pod uwagę, że dynia piżmowa i Hokkaido mają jadalne skórki!

 

Leczo z dynią
Składniki:
  • pierś z indyka 300 g (1 pierś)
  • miąższ dyni 120 g (1 szklanka pokrojonej dyni)
  • olej rzepakowy 20 g, (2 łyżki)
  • cukinia 300 g, (1/2 sztuki)
  • papryka czerwona słodka 120 g, (1/2 sztuki)
  • pieczarki 80 g, (4 sztuki)
  • passata pomidorowa 240 g, (1 szklanka)
  • natka pietruszki 8 g (2 łyżki)
  • kasza pęczak 120 g (8 łyżek suchej kaszy)
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, rozmaryn, majeranek, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, sól
Leczo z dynią
Przygotowanie

Mięso i warzywa umyć, osuszyć. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Następnie podlać wodą i dusić na wolnym ogniu ok 20 min z przyprawami (ziele angielskie, pieprz, rozmaryn, majeranek, kurkuma, papryka słodka i ostra). Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną cukinię i dynię i dalej gotować. Po 5 minutach, dodać passatę, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ugotowaną kaszą, posypane natką pietruszki.

Kaloryczność 1 porcji to 533 kcal.

 

Dynia charakteryzuje się niską kalorycznością (ok 30 kcal/100g w zależności od odmiany) i jest lekkostrawna.  Pomarańczowy miąższ jest źródłem karotenów i luteiny. Pestki dyni są natomiast źródłem żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby z cukrzyca i insulinoopornością powinny spożywać ją z umiarem i odpowiednio komponując posiłek.