„Majonez” bez cholesterolu

Majonez bez cholesterolu? Tak! Taki majonez mogą stosować nawet osoby z chorobami układu krążenia

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru/ksylitolu/erytrytolu 
Przygotowanie

Ciecierzycę odsączyć z zalewy (ciecierzycę wykorzystać do przygotowania pasty). Płyn pozostały po odsączeniu (aquafaba) zmiksować razem z solą, płatkami, octem, musztardą, cukrem. Dodać olej i dalej miksować. Odstawić do lodówki i po 15 minutach ponownie zmiksować.  Stosować jako zamiennik tradycyjnego majonezu do sałatek lub jako dip do warzyw.