Makaron nie “tuczy” i może być składnikiem diety, zwłaszcza gdy przyrządzimy go al dente (lekko niedogotowany, sprężysty).
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem blue (4 porcje)
Składniki:
- 500 g makaronu (1 opakowanie)
- 100 g sera Blue (1 opakowanie)
- 200 g świeżego szpinaku (1 opakowanie)
- 10g oleju rzepakowego (1 łyżka)
- 20 g czosnku (4 ząbki)
- 30g suszonych pomidorów (4 sztuki)
- Przyprawy: pieprz czarny
Polecamy makaron z semoliny/pszenicy durum, ponieważ charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do makaronu ze zwykłej mąki pszennej, co jest szczególnie istotne dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Taki makaron trudno rozgotować.
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem blue (4 porcje)
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, szpinak. Smażyć 2-3 min. Dodać pokrojone suszone pomidory. Gdy liście szpinaku skurczą się dodać pokruszony ser, wymieszać z ugotowanym makaronem.
Kaloryczność 1 porcji to 570 kcal