Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem blue (4 porcje)

Makaron nie „tuczy” i może być składnikiem diety, zwłaszcza gdy przyrządzimy go al dente (lekko niedogotowany, sprężysty).

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
57014,911,3108,8

Makaron nie „tuczy” i może być składnikiem diety, zwłaszcza gdy przyrządzimy go al dente (lekko niedogotowany, sprężysty).

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem blue (4 porcje)
Składniki:
  • 500 g makaronu (1 opakowanie)
  • 100 g sera Blue (1 opakowanie)
  • 200 g świeżego szpinaku (1 opakowanie)
  • 10g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 20 g czosnku (4 ząbki)
  • 30g  suszonych pomidorów (4 sztuki)
  • Przyprawy: pieprz czarny
Polecamy makaron z semoliny/pszenicy durum, ponieważ charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do makaronu ze zwykłej mąki pszennej, co jest szczególnie istotne dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Taki makaron trudno rozgotować.
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem blue (4 porcje)
Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, szpinak. Smażyć 2-3 min. Dodać pokrojone suszone pomidory. Gdy liście szpinaku skurczą się dodać pokruszony ser, wymieszać z ugotowanym makaronem.

Kaloryczność 1 porcji to 570 kcal