Pad Thai to danie kuchni tajskiej, którego podstawą jest makaron i warzywa. Ograniczając mięso otwieramy się na nowe smaki, częściej wkomponujemy w jadłospis strączki co jest dodatkową korzyścią dla zdrowia (mniejsze ryzyko cukrzycy, miażdżycy, otyłości).
Pad Thai z tofu
Składniki:
- tofu naturalne 180 g (1 opakowanie)
- jaja 120 g (2 sztuki)
- olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
- czosnek surowy 10 g (2 ząbki)
- cukinia 120 g (1/2 sztuka)
- cebula czerwona 25g (1/4 szt)
- pasta Pad Thai 40 g (2 łyżki)
- makaron ryżowy 100 g (1/2 opakowania)
- sos sojowy 10 g (2 łyżeczki)
- ksylitol 10 g (1 łyżka)
- orzechy ziemne pieczone 30 g (2 łyżki)
- sok z limonki 6 g (1 łyżka)
- przyprawy: papryka ostra
Badania epidemiologiczne potwierdzają związek spożycia przetworzonego mięsa z występowaniem nowotworów jelita grubego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo.
Pad Thai z tofu
Przygotowanie
Orzechy rozbić delikatnie tłuczkiem i podprażyć kilka min na suchej patelni. Ugotować makaron. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pokrojone w kostkę tofu, czosnek i cebulkę i podsmażyć do zarumienienia. Wbić jajko i smażyć dalej 2 minuty, dodać pokrojoną w paseczki cukinię. Dusić kilka min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy i sos Pad Thai , ksylitol (ew. cukier) i wymieszać. Skropić limonką
Podać udekorowane pokruszonymi orzeszkami.
Kaloryczność 1 porcji to 600 kcal
Spróbuj też tofu w sosie słodko-ostrym.