Pad Thai z tofu (2 porcje)

Pad Thai to danie kuchni tajskiej, którego podstawą jest makaron i warzywa. Tofu może być wartościowym składnikiem diety ze względu na zawartość białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów, nienasyconych tłuszczy, izoflawonów.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
60028,725,567

Pad Thai to danie kuchni tajskiej, którego podstawą jest makaron i warzywa. Ograniczając mięso otwieramy się na nowe smaki, częściej wkomponujemy w jadłospis strączki co jest dodatkową korzyścią dla zdrowia (mniejsze ryzyko cukrzycy, miażdżycy, otyłości).

Pad Thai z tofu
Składniki:
  • tofu naturalne 180 g (1 opakowanie)
  • jaja 120 g (2 sztuki)
  • olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
  • czosnek surowy 10 g (2 ząbki)
  • cukinia 120 g (1/2 sztuka)
  • cebula czerwona 25g (1/4 szt)
  • pasta Pad Thai 40 g (2 łyżki)
  • makaron ryżowy 100 g (1/2 opakowania)
  • sos sojowy 10 g (2 łyżeczki)
  • ksylitol 10 g (1 łyżka)
  • orzechy ziemne pieczone 30 g (2 łyżki)
  • sok z limonki 6 g (1 łyżka)
  • przyprawy: papryka ostra

Badania epidemiologiczne potwierdzają związek spożycia przetworzonego mięsa z występowaniem nowotworów jelita grubego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo.

Pad Thai z tofu
Przygotowanie

Orzechy rozbić delikatnie tłuczkiem i podprażyć kilka min na suchej patelni. Ugotować makaron. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pokrojone w kostkę tofu, czosnek i cebulkę i podsmażyć do zarumienienia. Wbić jajko i smażyć dalej 2 minuty, dodać pokrojoną w paseczki cukinię. Dusić kilka min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy i sos Pad Thai , ksylitol (ew. cukier) i wymieszać. Skropić limonką
Podać udekorowane pokruszonymi orzeszkami.

Kaloryczność 1 porcji to 600 kcal

 

Spróbuj też tofu w sosie słodko-ostrym.