Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów (2 porcje)

Pasty ze strączków są bardzo istotne w diecie osób z podwyższonym cholesterolem.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
27712,61427,8
Strączki są bardzo istotne w diecie cukrzyków i osób z podwyższonym cholesterolem. Większość strączków charakteryzuje się niskim i średnim indeksem glikemicznym
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli (220g)
  • 1/4 czerwonej cebulki (25g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10g)
  • 3 łyżki nasion słonecznika (30g)
  • 2 suszone pomidory w oleju po odsączeniu (40g)
  • 1 łyżeczka czerownej papryki słodkiej (12g)
  • opcjonalnie pieprz/chilli
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
Przygotowanie

Fasolę odsączyć z zalewy. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku pieprzem. Podawać z pieczywem lub jako dip do warzyw pokrojonych w słupki:)