Czy pizza może być fit? Pizza nie należy do najbardziej dietetycznych dań jednak nawet osoby na diecie mogą sobie na nią pozwolić. Nasza modyfikacja dotyczy zmniejszenia ilości kalorycznych składników i dodanie tych bardziej niezbędnych na diecie. Dzięki dużej ilości dodatków warzywnych zmniejszamy kaloryczność pizzy i uzyskujemy bardziej sycące danie. Cała pizza to 660 kcal więc może zastąpić obiad – cheatmeal:)
Składniki:
- 1 cienki spód do pizzy (140g)
- passata pomidorowa (100g)
- 2 plastry szynki parmeńskiej (40g)
- 2 pieczarki (40g)
- 10 oliwek (25g)
- 2 garstki rukoli (40g)
- 2 łyzki startego żółtego sera (20g)
- 1 łyżka keczupu (15g)
- przyprawy: oregano, bazylia
Jeśli chcesz przygotować spód samodzielnie to potrzebujesz dodatkowo:
- 6 łyżek mąki pszennej (100g)
- 1 łyżeczka oliwy (5g)
- 1 łyzka drożdży piekarskich (10g)
- 1/4 szklanki ciepłej wody (60g)
- 1/4 łyżeczki cukru (1,25g)
- 2 szczypty soli (2g)
Przepis na spód (jeśli używasz gotowego pomiń tę część przepisu):
Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżki mąki i szczyptą cukru (1/4 łyżeczki), mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę napowietrzamy przesiewając przez sitko, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże, mieszamy składniki, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką. Po wyrobieniu odstawimy ciasto na godzinę w naczyniu przykrytym ściereczką, aby wyrosło. Po godzinie ponownie wyrabiamy i rozciągamy palcami na blaszce posmarowanej oliwą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik ustawiamy na 180 st C. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na pół. Spód pizzy smarujemy passatą pomidorową, wg uznania dodajemy bazylię lub oregano, układamy szynkę parmeńską, pieczarki, oliwki, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy obficie rukolą i keczupem.