Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Czy pizza może być fit? Pizza nie należy do najbardziej dietetycznych dań jednak nawet osoby na diecie mogą sobie na nią pozwolić. Nasza modyfikacja dotyczy zmniejszenia ilości kalorycznych składników i dodanie tych bardziej niezbędnych na diecie.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
66130,622,982,7
Czy pizza może być fit? Pizza nie należy do najbardziej dietetycznych dań jednak nawet osoby na diecie mogą sobie na nią pozwolić. Nasza modyfikacja dotyczy zmniejszenia ilości kalorycznych składników i dodanie tych bardziej niezbędnych na diecie. Dzięki dużej ilości dodatków warzywnych zmniejszamy kaloryczność pizzy i uzyskujemy bardziej sycące danie. Cała pizza to 660 kcal więc może zastąpić obiad – cheatmeal:)
Składniki:
  • 1 cienki spód do pizzy (140g)
  • passata pomidorowa (100g)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (40g)
  • 2 pieczarki (40g)
  • 10 oliwek (25g)
  • garstki rukoli (40g)
  • łyzki startego żółtego sera (20g)
  • 1 łyżka keczupu (15g)
  •  przyprawy: oregano, bazylia

 

Jeśli chcesz przygotować spód samodzielnie to potrzebujesz dodatkowo:

  • 6 łyżek mąki pszennej (100g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5g)
  • 1 łyzka drożdży piekarskich (10g)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (60g)
  • 1/4 łyżeczki cukru (1,25g)
  • 2 szczypty soli (2g)

 

Przepis na spód (jeśli używasz gotowego pomiń tę część przepisu):

Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżki mąki i szczyptą cukru (1/4 łyżeczki), mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę napowietrzamy przesiewając przez sitko, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże, mieszamy składniki, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką. Po wyrobieniu odstawimy ciasto na godzinę w naczyniu przykrytym ściereczką, aby wyrosło. Po godzinie ponownie wyrabiamy i rozciągamy palcami na blaszce posmarowanej oliwą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik ustawiamy na 180 st C.  Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na pół. Spód pizzy smarujemy passatą pomidorową, wg uznania dodajemy bazylię lub oregano, układamy szynkę parmeńską, pieczarki, oliwki, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy obficie rukolą i keczupem.