Quesadilla wegetariańska (2 porcje)

Szybka, aromatyczna przekąska idealna na karnawał. Proste danie kuchni meksykańskiej .

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
4321913,562
Strączki są bardzo istotne w diecie cukrzyków i osób z podwyższonym cholesterolem. Większość strączków charakteryzuje się niskim i średnim indeksem glikemicznym
Quesadilla wegetariańska
Składniki:
  • 1/4 puszki czerwonej fasoli (60 g)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy (50 g)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej (50 g)
  • 1/4 czerwonej cebulki (25 g)
  • 1/4 czerwonej papryki (60 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g)
  • 2 tortille (120 g)
  • 4 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli (40 g)
  • przyprawy: mieszanka ziół do kuchni meksykańskiej lub czosnek suszony, chili, papryka słodka, oregano, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa, cynamon, cukier, sól
Quesadilla wegetariańska
Przygotowanie

Warzywa umyć, Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać soczewicę, podlać wodą.

Po 10 min dodać pokrojone pomidory, odsączoną kukurydzę, fasolę. Doprawić mieszanką ziół do kuchni meksykańskiej lub dodać po szczypcie suszonego czosnku, chili, papryki słodkiej, oregano, kminku, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, cukru i soli.

Tortillę położyć na blaszce do pieczenia, wyłożyć farsz, posypać startym serem, przykryć drugą tortillą, docisnąć i zapiec ok 10 min w 180 st aby ser rozpuścił się i “skleił” danie.

Upieczoną quesadillę pokroić nożem na 8 trójkątów.

Całe danie dostarczy 864 kcal.