Składniki na ciasto kruche:
- ½ szklanki mąki pszennej (60 g)
- 1 łyżka margaryny miękkiej (20 g)
- 3 łyżki ksylitolu (30g)
- 1 jajko (60 g)
- 1 łyżka kakao (10g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (1 g)
Składniki na masę serową:
- 1 opakowanie zmielonego sera twarogowego (1000 g)
- 1 opakowanie budyniu (40 g)
- 5 jaj (300 g)
- 5 łyżek ksylitolu (50 g)
- 1 kubek śmietanki 30% (200 g)
- opcjonalnie ektrakt waniliowy
Przygotowanie
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao, ksyliol i margarynę miękką (lub masło). Dodać jajko i połączyć składniki zagniatając ciasto. Uformować kule i włożyć do zamrażalnika na pół h.
W tym czasie włączyć piekarnik (180 stopni C). Utrzeć ksylitol z żółtkami – dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem i śmietanką. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera.
Wyjąc ciasto z zamrażalki, zetrzeć na tarce (o dużych oczkach) i ułożyć na blaszce. Masę serową wyłożyć na spód z ciasta kruchego. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.
Podawać po wystudzeniu dekorując świeżymi owocami – plasterkami cytryny, borówką, maliną lub łyżeczką konfitur. Jedna porcja waży ok 180g