„Smalec” z fasoli z żurawiną

Smalec roślinny to alternatywa dla osób na diecie z podwyższonym cholesterolem

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
55018,42176,4
Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli (220g)
  • 2 cebule (200g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (12g)
  •  przyprawy: majeranek, pieprz, sól
Przygotowanie

Fasolę odsączyć z zalewy. Zmiksować na gładką masę. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju razem z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek), dodać posiekaną żurawinę. Kiedy cebula się przyrumieni, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażoną cebulkę i żurawinę dodać do zmiksowanej fasoli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Taką pastę można podać z pieczywem i ogórkami kiszonymi lub warzywami pokrojonymi w słupki.