Szarlotka bezglutenowa

Ze względu na zawartość błonnika rozpuszczalnego płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu i chronią przed nowotworami jelita grubego. Dodatkowo znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo. Warto używać ich zamiast oczyszczonej mąki pszennej.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
20031221
Składniki:
  • 3 szkl płatków owsianych górskich (330g )
  • 2 jajka  (120g)
  • 6 łyżek ksylitolu (60g)
  • kostka masła (250g)
  • 1 łyżka cynamonu (10g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  (5g)
Przygotowanie

Płatki owsiane zmielić w blenderze z ostrzem S, dodać 2 jaja, 5 łyżek ksylitolu, posiekane schłodzone masło i z tych składników ugnieść ciasto kruche. Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić w zamrażalce 30 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka a następnie udusić je na patelni z 1 łyżką ksylitolu i 1 łyżką cynamonu. Odstawić do wystygnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dwie części schłodzonego ciasta wyłożyć na spód i boki blaszki rozkładając je palcami lub ścierając na tarce. Na ciasto wyłożyć wystudzone jabłka i trzecią część startego na tarce ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut.

Ciasto na 20 porcji. Kaloryczność jednej porcji to 200 kcal