Składniki:
- 3 szkl płatków owsianych górskich (330g )
- 2 jajka (120g)
- 6 łyżek ksylitolu (60g)
- kostka masła (250g)
- 1 łyżka cynamonu (10g)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (5g)
Płatki owsiane zmielić w blenderze z ostrzem S, dodać 2 jaja, 5 łyżek ksylitolu, posiekane schłodzone masło i z tych składników ugnieść ciasto kruche. Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić w zamrażalce 30 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka a następnie udusić je na patelni z 1 łyżką ksylitolu i 1 łyżką cynamonu. Odstawić do wystygnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dwie części schłodzonego ciasta wyłożyć na spód i boki blaszki rozkładając je palcami lub ścierając na tarce. Na ciasto wyłożyć wystudzone jabłka i trzecią część startego na tarce ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut.
Ciasto na 20 porcji. Kaloryczność jednej porcji to 200 kcal