Tofu z makaronem ryżowym i warzywami w słodko-ostrym sosie (4 porcje)

Tofu może być wartościowym składnikiem diety ze względu na zawartość białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów, nienasyconych tłuszczy, izoflawonów.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
49119,11864,5

Tofu powstaje z nasion soi i nazywane jest twarogiem sojowym. W związku z wysoką zawartością białka stanowi zamiennik mięsa w diecie wegetarian i wegan. Ze względu na skład aminokwasowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, cynk, żelazo i witaminy z grupy B może być wartościowym składnikiem diety.

Tofu z makaronem ryżowym i warzywami w słodko-ostrym sosie
Składniki:
  • Tofu wędzone 180 g (1 opakowanie)
  • Tofu marynowane 180 g (1 opakowanie)
  • Olej rzepakowy 20 g, (2 łyżki)
  • Czosnek surowy 15 g, (3 ząbki)
  • Papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
  • Por 50 g, (1 kawałek 5 cm)
  • Marchew 80 g, (1 sztuka)
  • Pomidor koktajlowy 200 g, (20 sztuk)
  • Makaron ryżowy 200 g (1 opakowanie)
  • Sos sojowy 15 g, (3 łyżeczki)
  • Miód 25 g, (1 łyżka)
  • Imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • Orzechy ziemne pieczone 45 g, (3 łyżki)
  • Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, opcjonalnie sól

Naturalne tofu posiada neutralny smak i zapach, przyjmuje smak produktów i przypraw, z którymi jest przyrządzany. Obecnie dostępna jest również wersja tofu wędzonego lub marynowanego z dodatkiem aromatów i przypraw. W związku z zawartością błonnika i izoflawonów produkty sojowe polecane są w diecie pacjentów kardiologicznych, aby obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na niski indeks glikemiczny soi i produktów sojowych rekomendowane są również dla cukrzyków i osób z zaburzoną gospodarką węglowodanowo-insulinową. Pozytywne efekty stwierdzono również w zapobieganiu chorobom serca oraz nowotworom prostaty i piersi. Wysoka zawartość fito estrogenów w soi łagodzi objawy menopauzy.

Produkty sojowe powinny ograniczać osoby z niedoborem jodu, ponieważ izoflawony sojowe mogą nasilać niedoczynność tarczycy.

Tofu z makaronem ryżowym i warzywami w słodko-ostrym sosie
Przygotowanie

Orzeszki ziemne pokruszyć delikatnie tłuczkiem i podprażyć na suchej patelni. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej razem z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojoną drobno paprykę, pora i wstążki marchewki (uzyskane za pomocą obieraczki do warzyw). Całość podsmażyć ok 10 min, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać sos sojowy, miód, starty na tarce imbir (ok 2 cm), pokrojone pomidorki i przyprawy (papryka słodka i ostra). W międzyczasie ugotować makaron ryżowy, odsączyć na sitku i dodać na patelnię z tofu i warzywami (warzywa powinny być już miękkie). Przed podaniem posypać uprażonymi orzeszkami, można udekorować pietruszką.

Kaloryczność 1 porcji to 491 kcal