Zielone smoothie

Tylko 170 kcal a mnóstwo witamin i minerałów. Szpinak i natka pietruszki są źródłem m.in. beta karotenu, witaminy C, żelaza, magnezu czy kwasu foliowego. Dodatek imbiru, soku z cytryny i pomarańczy wpływa na orzeźwiający smak. Takie połączenie to mnóstwo antyoksydantów.

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
1715.952.7536.8
Składniki:
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 1/2 cytryny (40 g)
  • garść szpinaku (25 g)
  • 1 cm imbiru (5 g)
  • garść natki pietruszki
  • ½-1 szklanka wody (120-240 g)
  •  1  łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
Przygotowanie

Po umyciu produktów wyciskamy sok z pomarańczy i połówki cytryny, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera a następnie miksujemy (wodę należy dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).