Zupa rybna z owocami morza (7 porcji po ok 350g)

Zupa rybna z owocami morza to danie kuchni śródziemnomorskiej uważanej w rankingu diet po raz 5 za najzdrowszą. W jej skład wchodzą ryby…

KcalBiałkoTłuszczWęglowodany
15415,64,313,7
Już piąty rok z rzędu dieta śródziemnomorska wygrywa ranking na najzdrowszą dietę ⭐️
Pomaga zredukować masę ciała, zapobiega chorobom układu krążenia i cukrzycy. Dieta śródziemnomorska opiera się na świeżych warzywach i owocach, pełnoziarnistych zbożach, rybach i owocach morza, strączkach. Stąd propozycja na zupę rybną z owocami morza
Składniki:
  • mintaj świeży 350 g (3 filety)
  • mieszanka owoców morza Marinero 350 g (1opakowanie)
  • olej rzepakowy 20 g (2 łyżki)
  • czosnek surowy 15 g (3 ząbki)
  • sos teriyaki 20 g (2 łyżki)
  • passata pomidorowa 500 g (2 szklanki)
  • papryka czerwona słodka 230 g (1 sztuka)
  • por 50 g (1 kawałek)
  • marchew 160 g (2 sztuki)
  • pietruszka 80 g (1 korzeń)
  • seler korzeniowy 120 g (2 plastry)
  • kapary w zalewie 50 g (5 łyżek)
  • imbir świeży 10 g (1 kawałek ok 3cm)
  • woda 750 g (3 szklanki)

Zupa rybna z owocami morza

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, rozmrożone i osuszone owoce morza, pokrojone filety ryby. Podsmażyć mieszając.

Dodać starte na tarce marchew, pietruszkę, seler, imbir (starty na drobnych oczkach), pokrojony por i paprykę. Zalać wodą i gotować ok 20 min (aż warzywa będą miękkie). W międzyczasie przyprawić papryką słodką (1 łyżka) i ostrą (szczypta), tymiankiem, oregano i natką pietruszki. Można dodać sos teriyaki lub rybny.

Po 20 min dodać passatę pomidorową i kapary z odrobiną zalewy.