Efekt spożycia alkoholu?
Efekt spożycia alkoholu zależy oczywiście od jego rodzaju i ilości. Na przykład czerwone wino zawiera flawonoidy – antyoksydanty chroniące serce, zwiększające poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Dzienny limit spożycia alkoholu
Mężczyźni nie powinni przekraczać limitu 3 jednostek dziennie i 21 jednostek tygodniowo alkoholu a kobiety 2 jednostek dziennie i 14 jednostek tygodniowo. Jednostka to ekwiwalent 8g alkoholu etylowego czyli 70ml wina o zawartości 12% alkoholu lub 160ml piwa 5%-go lub 20g mocniejszego alkoholu czyli 40%-go. Jeśli przekroczymy te ilości stracimy dobroczynne działanie alkoholu.
Skutki przekroczenia limitu spożycia alkoholu.
Nadmiar alkoholu może prowadzić do otyłości, podwyższonego ciśnienia krwi i wyższego poziomu
cholesterolu a więc w konsekwencji i do chorób układu krążenia. Efekt krótkofalowy to kac, który objawi się po przekroczeniu zawartości 1 promila alkoholu we krwi. Hipotetycznie można to oszacować z pomocą dostępnych kalkulatorów online.
Alkohol jest szybko wchłaniany i spalany przez organizm. Nie ma wartości odżywczych więc jego spożycie w diecie powinno być ograniczone. Dostarcza tylko energii – 1 g etanolu to aż 7kcal (dla porównania 1g tłuszczu to 9kcal). Alkohol blokuje powstawanie cukrów w wątrobie więc może powodować hipoglikemię. Cukrzycy, którzy nie chcą zrezygnować z alkoholu, powinni zmniejszyć jego konsumpcję do minimum i równoważyć jego spożycie węglowodanami.